Best Rock Bar in Nicosia

CYCLOPEAN WALLS, album “Enter The Dreamlands” …(29 Οκτωβρίου 2021, Steel Gallery Records)

Το “Enter the Dreamlands” ξεκινά με έντονα δραματικό τρόπο. Η κλασική ενορχήστρωση μοιάζει βγαλμένη από συμφωνικό έργο και παρασύρει τον ακροατή σε ένα υπέροχο ταξίδι που περνά από το μπαρόκ, και τη γοτθική και ευρωπαϊκή μουσική παράδοση και κουλτούρα. Είναι το “Polaris”, η εναρκτήρια σύνθεση του πρώτου ολοκληρωμένου άλμπουμ των Cyclopean Walls. Ενώ περιμένει κανείς να ακούσει metal, ακούει μια σύνθεση κλασικής μουσικής και αυτό εύλογα δημιουργεί μια αγωνία σχετικά με το τι θα ακολουθήσει. Ωστόσο το κλίμα που έχει ήδη δημιουργηθεί είναι επικό και πομπώδες.

“Dagon”. Επιβλητικοί ρυθμοί στα τύμπανα. Αγριεμένα κιθαριστικά riffs. Κοφτά και δυναμικά, χωρίς να χάνουν καθόλου σε τεχνική. Τα φωνητικά του Raphael Gazal των Leviathan είναι, όπως αναμενόταν άλλωστε, πεντακάθαρα και μεγαλοπρεπή. Όπως ακριβώς και τα riffs που με early Iced Earth, Nevermore διάθεση απλώνονται σαν ιστός. Οι αναπνοές στο μέσον του κομματιού με ακουστικά και ατμοσφαιρικά μέρη δίνουν χώρο στο μπάσο, και τα ευρήματα με τα παραμορφωμένα φωνητικά απογειώνουν τη σύνθεση δίνοντάς της έντονη θεατρικότητα.

Το “Festival” ξεκινά με μια απόκοσμη, σχεδόν τρομακτική μελωδία στο πιάνο που λειτουργεί σαν εισαγωγή για το βασικό riff που μαζί με τα έγχορδα δημιουργεί μια Therion της μετα-Lepaca Cliffoth εποχής ατμόσφαιρα που συνδυάζεται όμορφα με τα power/prog φωνητικά. Η σύνθεση παίρνει ακόμα περισσότερο progressive κατεύθυνση με την χρήση του σαξόφωνου και τα backing synths που σε συνδυασμό με όλα τα προηγούμενα στοιχεία δημιουργούν ένα fusion progressive/power metal και free jazz. Εντυπωσιάζει ξανά η καθαρότητα της φωνής του Raphael Gazal και η τεχνική του. Όπως επίσης και τα σχεδόν Deep Purple πλήκτρα που διανθίζουν το κομμάτι πριν μπει το Dream Theater lead μέρος από τον mastermind του σχήματος συνθέτη και κιθαρίστα Γιάννη Τζιάλλα για να ολοκληρώσει την εκπληκτική αυτή σύνθεση!

Το “The Rats In the Walls” ξεκινά με speed metal διάθεση για να εξελιχθεί σε ένα heavy/prog αριστούργημα με μυριάδες solo πάνω από τα στιβαρά riffs και τα όργανα κλασικής ορχήστρας. Ο πειραματισμός αυτός για τους Cyclopean Walls αποτελεί φυσική προέκταση της rock ορχήστρας και είναι μέρος της νοοτροπίας του σχήματος που ανταμείβει απόλυτα τον προσεκτικό ακροατή.

Το “The Doom that Came to Sarnath” ξεκινά με ένα επιβλητικότατο riff. Οι ακουστικές κιθάρες που ακολουθούν σε συνδυασμό με τα υπέροχα φωνητικά ταξιδεύουν τον ακροατή σε κόσμους κάπου ανάμεσα στους Warlord, Manowar, Fates Warning και Kind Diamond. Έχει γίνει εκπληκτική δουλειά στα κιθαριστικά μέρη και εδώ. Το κομμάτι εμφανώς επηρεασμένο (όπως και ολόκληρο το άλμπουμ) από τον Λαβκραφτικό Μύθο αποτελεί και το πρώτο single του άλμπουμ.

Το “The Church of Starry Wisdom” ξεκινά με περισσότερο progressive touch από κάθε άλλο κομμάτι ως τώρα. Η κλειστοφοβική Meshuggah ατμόσφαιρα δίνει τη θέση της σε ανοιχτά σαν πεδιάδες ηχοτοπία προτού επιστρέψει στην δυστοπία των αγχωτικών ρυθμών. Τα ρυθμικά μέρη είναι πραγματικά ασύλληπτα και ο Γιάννης Τζιάλλας κινείται με μαεστρία στην ταστιέρα. Οι εναλλαγές σε κάνουν να πιστεύεις στο τέλος του κομματιού ότι έχεις ακούσει περισσότερα του ενός τραγούδια. Τα ορχηστρικά μέρη είναι ξανά πάνω σε μοτίβαTherion (βλ. Celtic Frost).  Ένα υπέροχο instrumental που σωστά χρησιμοποιήθηκε στο συγκεκριμένο σημείο προς όφελος της ροής του άλμπουμ.

Το “Celephais” έχει μια ταξιδιάρικη εισαγωγή με φοβερή δουλειά και παιξίματα στο μπάσο.  Οι Cyclopean Walls παίζουν μεστό heavy metal μπολιασμένο με progressive, power metal, αλλά και ενέσεις κλασικού rock, hard rock, και prog rock, σε ένα fusion που λειτουργεί εκπληκτικά. Στο solo ο Γιάννης Τζιάλλας δείχνει για ακόμη μια φορά μέσα από τη δουλειά του τον λόγο που είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες κιθαρίστες αυτήν τη στιγμή.

Το “The Dweller in Darkness” μετά το μυστηριακό, σχεδόν Dead Can Dance intro απλώνεται με μαγικό τρόπο στα αχανή τοπία του progressive metal μέσα από μια σειρά από riffs και θέματα που με εξαιρετικό τρόπο συνθέτει και αποδίδει ο Γιάννης Τζιάλλας. Τα riffs δίνουν μια αίσθηση Iron Maiden του “Powerslave”, ενώ τα leads χρωματίζουν με απαράμιλλη χάρη το κομμάτι, που παραμένει ένα true headbanger.

Το “The Garden” βασισμένο στο ποίημα του H. P. Lovecraft “A Garden” είναι απλά συγκλονιστικό! Πρόκειται για μια υπέροχη μελοποίηση των στίχων του H. P. Lovecraft. Απίστευτες μελωδίες κατακλύζουν τον χώρο από τα ηχεία, ενώ μυριάδες σόλο ταξιδεύουν τον ακροατή σε άλλες διαστάσεις κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο το “Enter the Dreamlands”!

Συνολικά το “Enter the Dreamlands” είναι αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος: μια εισαγωγή δηλαδή, μια είσοδος στις Ονειροχώρες που θέλουν να ταξιδέψουν τον ακροατή οι Cyclopean Walls, οι οποίοι βασισμένοι στην θεματολογία του H. P. Lovecraft αγκαλιάζουν το progressive metal και των 2 πλευρών του Ατλαντικού και περνώντας μέσα από την κλασική μουσική, αλλά και το κλασικό rock, το αποδίδουν στο σήμερα με έναν σχεδόν μαγικό και σίγουρα πολλά υποσχόμενο τρόπο!

https://www.instagram.com/cyclopeanwalls/

https://www.facebook.com/CyclopeanWalls

https://cyclopeanwalls.fr

Cyclopean Walls – The Doom That Came To Sarnath HD (Steel Gallery Records) 2021