Best Rock Bar in Nicosia

EN-STIGMA – “Reforming the Universe”- deluxe remastered edition (self-released 16 May 2020)



Ένα άλμπουμ πραγματικά έκπληξη κατέφτασε πρόσφατα στα ηχεία μας.
Το Reforming the Universe των En-Stigma, το project ουσιαστικά του μπασίστα και συνθέτη Vonifatios, αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που έχουμε ακούσει φέτος στην ελληνική αλλά, γιατί όχι και στην διεθνή σκηνή.

Και το συμπέρασμα αυτό είναι εμφανές καθ όλη την διάρκεια του άλμπουμ, στο οποίο ο Vonifatios δεν φοβάται να τολμήσει να πειραματιστεί, να δοκιμάσει όρια, να ενώσει φαινομενικά ασύνδετες επιρροές και τελικά να παραδώσει ένα άκουσμα άκρως ενδιαφέρον, χωρίς να κουράζει και να σε κάνει να νιώσεις ούτε μια στιγμή ότι έχεις να κάνεις με κάποια δουλειά που προσπαθεί να πουλήσει “φύκια για μεταξωτές κορδέλες” και μουσικό “φαμφαρισμό”.

Το Reforming the Universe είναι ένα άλμπουμ εμπνευσμένο, έχει καρδιά, διαθέτει μια ολόσωστη παραγωγή και μια άκρως μελετημένη προσέγγιση στις ενορχηστρώσεις και στην δημιουργία των κομματιών.

Δεν είναι εύκολο να δέσεις extreme metal επιρροές με ελληνικά folk στοιχεία και την ίδια στιγμή να εντυπωσιάζεις με πανέμορφες μελωδίες ποικίλων ανδρικών και γυναικείων φωνητικών, οι οποίες πατάνε σε έναν μεγάλο μέρος του μεταλλικού χώρου μέχρι και τα όρια του post rock και την ίδια στιγμή να αλλάζεις συναισθήματα με τόση ομαλότητα σαν να είναι το πιο προφανές πράγμα στον κόσμο όταν γράφεις μουσική.

Όλο το Reforming the Universe όντως προσπαθεί να “μεταρρυθμίσει”, να προσφέρει κάτι φρέσκο και τελικά καταφέρνει να το πετύχει μέσα από ένα πλήρες άκουσμα, που όσα layers και να υπάρχουν από πίσω του, κυλάει αβίαστα ακόμα και στην deluxe έκδοση που περιέχει μερικές επιπλέον instrumental εκτελέσεις.

Σπουδαία πραγματικά δουλειά που μας βοήθησε να ανακαλύψουμε τους En-Stigma, να τους τοποθετήσουμε για τα καλά στον χάρτη της ελληνικής σκηνής και να μας κάνει να ανυπομονούμε για την επόμενη δουλειά.

https://www.facebook.com/enstigmaband/

https://www.youtube.com/user/Gragonith1/featured

https://en-stigma.bandcamp.com/