Best Rock Bar in Nicosia

BABEL TRIO– album “The Martyr” (6 Νοεμβρίου 2020, Labyrinth of Thoughts records)

Το τρίτο άλμπουμ των Babel Trio τους βρίσκει σε δαιμονιώδη φόρμα. Το εναρκτήριο instrumental “Birth of the Martyr” κάνει ένα φανταστικό μπάσιμο με μια απίστευτη Doom/Heavy εισαγωγή που βρίσκει τις επιρροές της κάπου ανάμεσα στους πρώτους δίσκους των Black Sabbath, Candlemass, Solitude Aeturnus, αλλά και στους Lord Vicar και St. Vitus.

Το “Wings of Stray” κρατώντας τον όγκο και το heavy στοιχείο ψηλά, βγάζει ένα συναίσθημα Melvins meets Tool, ίσως επειδή τα προοδευτικά στοιχεία του σχήματος αρχίζουν να αναπτύσσονται. Το μπάσο “αναπνέει” μέσα στο κομμάτι δίνοντας εξαιρετικό groove με λίγες νότες. Τα φωνητικά είναι μπολιασμένα με το ηχόχρωμα της Κρήτης και έτσι φέρνουν στο νου την τεράστια μουσική παράδοση του νησιού. Ξεχωρίζει το  ευκολομνημόνευτο ρεφρέν με την εξαιρετική μελωδία. Οι progressive αναφορές πέραν των Tool, σε ταξιδεύουν σε κλασικά 70’s σχήματα του χώρου όπως οι τεράστιοι King Crimson.

Το “Lady Spring” μπαίνει με δυνατά γκάζια και γκρουβαριστές κιθάρες Mo Better (οι παλιότεροι θα καταλάβουν τι εννοώ). Το κομμάτι είναι αληθινό headbanger. Στο απόγειο της πώρωσης, μπαίνει ένα ήπιο ηλεκτρικό θέμα τύπου “Planet Caravan” που το σπάει υπέροχα. Τα τύμπανα κάνουν εξαιρετική δουλειά στα γεμίσματα. Το groove εδώ μου θύμισε Soundgarden της “Down on the Upside” εποχής. Τα φωνητικά έχουν την παλληκαριά του νησιού, οι μπασογραμμές είναι γεμάτες, το lead με το ηλεκτρικό λαούτο (χαρακτηριστικό του σχήματος) μπερδεύει την κρητική παράδοση με τους Melvins και κάπου εδώ αρχίζεις να καταλαβαίνεις ότι έχεις να κάνεις με ένα διαμαντάκι!

Το “Up in the Sky” έχει ένα τεράστιο βασικό riff που τιμά τη μουσική κληρονομιά των Led Zeppelin και μέσα από τους δρόμους της παραδοσιακής μουσικής φόρμας την επιστρέφει στη δυτική μουσική εμπλουτισμένη. Είμαι βέβαιος ότι ο Robert Plant, που έχει κάνει παρόμοια εγχειρήματα, θα το λάτρευε! Τα φωνητικά, για την ακρίβεια η εκφορά του λόγου είναι απλά συγκλονιστική. Τα τεχνικά σημεία στις αλλαγές είναι άρτια. Το riff στη μέση του τραγουδιού μου έφερε στο μυαλό τους Kyuss και γενικά desert/stoner πράγματα για να με επαναφέρει το επόμενο Sabbath-ικό riff.

Επόμενο κομμάτι το “Guillotine”, άλλο ένα κομμάτι “σύρμα” για τις βραδιές του Mo Better. Το εισαγωγικό riff πολλοί θα το ζηλέψουν. Απλό και κατανοητό μέσα στην πολυπλοκότητά του, με μια μπασογραμμή που κάνει τρελά πράγματα από πίσω! Τα τύμπανα είναι στιβαρά και ατόφια με απίθανα μετρήματα. Οι εναλλαγές στα παιξίματα θυμίζουν την πιο progressive περίοδο των Motorhead (Another Perfect Day) ειδικά στον απόηχο που αφήνουν, ενώ ροκάρουν δυνατά και πραγματικά τα σπάνε! Μιλάμε για ένα πολύ δυνατό instrumental!

Μετά από την υπερ-ταχύτητα, σειρά έχει το super doomy “Black Sea”. Οι Babel Trio εδώ καταφέρνουν να μεταφέρουν με επιτυχία απίστευτο συναισθηματικό φορτίο. Η κρητική προφορά είναι απλά συγκλονιστική και τα φωνητικά απόκοσμα. Το μπάσο κάνει εξαιρετική δουλειά στα μισά του κομματιού αποτελώντας τη βάση για έναν εξωπραγματικό 70’s prog ντελίριο με τους απόηχους από το ηλεκτρικό λαούτο να ακούγονται σαν κλάμα ή ήχους φάλαινας, και στη συνέχεια συναποτελώντας μαζί με τα τύμπανα τη ραχοκοκκαλιά πάνω στην οποία δένουν αρμονικά τα riffs. Απλά ακούστε το κομμάτι με κλειστά μάτια. Τα λόγια ωχριούν μπροστά σε τέτοιες στιγμές έμπνευσης.

Με σχεδόν metal αισθητική το “Mother of Death” στέκεται περήφανα πάνω στις heavy/doom ρίζες του, αλλά πάντα με progressive διάθεση. Η χρήση της παύσης δίνει ένταση στο κομμάτι. Τα φωνητικά εδώ είναι πιο ρυθμικά, ενώ το lead μέρος πάνω στα αργόσυρτα riffs απογειώνει τελείως το κομμάτι.

Με ακόμα μια απίστευτη γκρούβα κλείνει το άλμπουμ. “Martyr’s End” και οι Babel Trio ξεδιπλώνουν αρετές μεγάλης μπάντας με πολύ σωστή ροή στο δίσκο, πολύ καλά παιξίματα και ωραίες ιδέες στο songwriting. Δυνατός τρόπος να κλείσει το άλμπουμ με ένα instrumental με τεράστιο groove από όλα τα όργανα!

Κάτω από την πολύ γενική ταμπέλα λοιπόν του Stoner/Metal, αλλά σε μια εμπλουτισμένη μορφή που περιλαμβάνει την τεράστια κρητική μουσική παράδοση, αλλά και ευρύτερα στοιχεία της παραδοσιακής μουσικής, που βρίσκουν διέξοδο μέσα από τα ηχοχρώματα και τα ηχοτοπία τους προς νέα ακροατήρια, οι Babel Trio κυκλοφορούν ένα κομψοτέχνημα. Ακούστε οπωσδήποτε ένα από τα διαμάντια της κατά τα άλλα άχαρης και δύσκολης χρονιάς που σε λίγο επιτέλους μας αφήνει, έναν δίσκο που δεν θα σας αφήσει ποτέ! Επειδή πρόκειται για πολύ προσεγμένη αλλά και super limited edition στα 150 CDs και 150 LPs της εξαιρετικής από κάθε άποψη Labyrinth of Thoughts Records(ακόμη ένα asset του άλμπουμ), κινηθείτε άμεσα για την απόκτησή του!!

Store:  https://labyrinthofthoughts.gr/mailorder/

Labelhttps://labyrinthofthoughts.gr/

Babel Trio: https://babeltrio.com/

Bandcamp: https://babeltrio.bandcamp.com/

“Mother of Death” video: https://youtu.be/YO8YuDt7HBE

“Wings of Stray” video: https://youtu.be/-2BFdRKcOYc