Γεια σου, Νίκο! Με ενδιαφέρον ακούσαμε το νέο single των BATTLE SYMPHONY “Don’t Cross The Green Line”. Πότε γράφτηκε το κομμάτι και πού έγινε η παραγωγή;
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία! Το τραγούδι είχε γραφτεί εδώ και λίγους μήνες για να συμπεριληφθεί σε ένα μελλοντικό άλμπουμ και η παραγωγή έγινε στη Σουηδία.
Εντάσσεται σε κάποιο επερχόμενο νέο άλμπουμ το “Don’t Cross The Green Line”;
Στο μυαλό μου προόριζα αρχικά το Don’t Cross the Green Line για το επόμενο άλμπουμ των Battle Symphony. Όμως μετά από μια πρόταση και συνεργασία που έγινε το τελευταίο διάστημα με μια εταιρεία παραγωγής ενός ντοκιμαντέρ για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, δεν πρόκειται να ενταχθεί σε κάποια από τις επόμενες δισκογραφικές μας προσπάθειες. Ίσως με τη μορφή bonus track.
Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές των BATTLE SYMPHONY;
Κυρίως τα κλασικά και αγαπημένα (Maiden, Manowar, Priest, Queensryche), οι Heir Apparent, η πρώτη περίοδος των Rhapsody, oι Royal Hunt, αλλά και νεότερες μπάντες όπως οι Atlantean Kodex. Ακούω πολλή μουσική και σαν σφουγγάρι απορροφώ τα θετικά στοιχεία από τα ακούσματα μου.
Πόσα χρόνια παίζεις μουσική; Ποιος ήταν ο λόγος που ξεκίνησες να γράφεις;
Παράτησα τη μουσική στα 18 μου χρόνια. Εντελώς. Δεν είχα καμία ενασχόληση και κατά τη διάρκεια της καραντίνας για τον κορωνοϊό, με… έπιασε ξανά αυτό το “δαιμόνιο”. Είχα να ασχοληθώ 22 χρόνια, αλλά είναι λίγο σαν το… ποδήλατο. Και αποφάσισα να κάνω αυτό που δεν έκανα μικρότερος. Να δημιουργήσω ότι μπορώ με το φτωχό μου το μυαλό. Ουσιαστικά η μουσική είναι η “κάψουλα απόδρασης” από την καθημερινότητα και τους τρελούς ρυθμούς της. Στην περίπτωση μου είναι η “ψυχανάλυση” μου, η διέξοδος μου, ο τρόπος έκφρασης συναισθημάτων και σκέψεων.
Στο “Don’t Cross The Green Line” οι στίχοι αναφέρονται στην εισβολή στην Κύπρο που φέτος κλείνει μισό αιώνα! Πώς βιώνεις αυτό το γεγονός;
Όσες φορές και αν πάω στην Κύπρο, πάντα πηγαίνω στη Λήδρας και αντικρίζω την “πράσινη γραμμή”. Τα σύνορα που κάποιοι αποφάσισαν με τα τουφέκια και τη βία. Πάντα με στοιχειώνει αυτή η κατάσταση, πάντα με θλίβει και ιδιαίτερα το γεγονός ότι μετά από μισό αιώνα δεν έχει βρεθεί μια λύση για την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Τελικά είναι το “Don’t Cross The Green Line” ένα πολιτικό ή ένα αντιπολεμικό τραγούδι;
Και τα δύο. Γιατί στη μια περίπτωση περιγράφουμε τα συναισθήματα, τον πόνο και την οδύνη του ελληνοκυπριακού λαού, αλλά παράλληλα ελπίζουμε σε μια ειρηνική λύση.
Είναι η μουσική ένας τρόπος προσέγγισης των ανθρώπων και κατ‘ επέκταση των λαών; Μπορεί να λύσει προβλήματα ή έστω να προτείνει λύσεις;
Σε μια γενικότερη συζήτηση όχι. Στο metal, ναι. Γιατί είναι καλή φάση τα σπαθιά, οι δράκοι, οι πρίγκιπες και οι πολεμιστές, αλλά το metal υπάρχει για να παρεμβαίνει, να αντιδρά, να “επαναστατεί”. Λύσεις σε προβλήματα δεν μπορεί να δώσει, αλλά συνειδήσεις μπορεί να αφυπνίσει. Και αυτή είναι η ουσία.
Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε ως Battle Symphony με το 57 Souls, το οποίο γράφτηκε για τις ψυχές που χάθηκαν στα Τέμπη, αυτό προσπαθούμε τώρα και με το Don’t Cross the Green Line.
Θα ακολουθήσουν κάποιες live εμφανίσεις των BATTLE SYMPHONY; Τι έχεις κατά νου;
Δεν νομίζω ότι κάποιος promoter θα είχε τη διάθεση, αλλά κυρίως τα χρήματα που απαιτούνται για να μαζέψει στην ίδια σκηνή 20 άτομα. Επομένως το πιθανότερο είναι να μην υπάρξει ποτέ κάποια live εμφάνιση των Battle Symphony λόγω τεράστιου κόστους.
Μίλησέ μας λίγο για το line up του σχήματος τόσο studio, όσο και live.
Το line up δεν είναι σταθερό και προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες, τις απαιτήσεις και το πρότζεκτ. Η βασική φωνή των Battle Symphony, τουλάχιστον στο μυαλό μου, είναι ο Τάσος Λαζαρης, ωστόσο στο Don’t Cross the Green Line τραγουδάει ο Σουηδός Mikah Andersson. Και μην τον αναζητάτε στο διαδίκτυο, είναι το παρατσούκλι του. Αν συνεργαζόμασταν με το πραγματικό του όνομα, θα απαιτούνταν χιλιάδες ευρώ!
Σημαντικός συνεργάτης είναι ο Γρηγόρης Γιαρέλης. Ο άνθρωπος που κάνει την απίθανη δουλειά στο μουσικό κομμάτι, αλλά και τη μίξη. Επίσης ο Γρηγόρης δεν συμμετείχε στο single, καθώς έγινε με άλλη παραγωγή. Αλλά είναι το πιο ταλαντούχο άτομο που έχω γνωρίσει και ένα πραγματικό “διαμάντι” για τη σκηνή μας.
Το ντεμπούτο των BATTLE SYMPHONY “War On Earth” ήταν μια πολύ δυνατή δουλειά στον ευρύτερο χώρο του Symphonic/Power Metal. Πώς σκοπεύεις να την ξεπεράσετε;
Με το επόμενο άλμπουμ! Πολύ σύντομα θα υπάρχουν νεότερα. Πρόκειται για ένα concept album το οποίο επικεντρώνεται στην αυτοκρατορία του Βυζαντίου, από τη “γέννηση” μέχρι την καταστροφή. Με έχει εξιτάρει αυτή η δουλειά και βρίσκεται ήδη σε πολύ προχωρημένο στάδιο.
Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη. Ας κλείσουμε με τρόπους επικοινωνίας και παραγγελίας του υλικού σας. Καλή επιτυχία!
Στο bandcamp των Battle Symphony (https://battlesymphony.bandcamp.com/track/dont-cross-the-green-line) μπορείτε να βρείτε όσα θέλετε να μάθετε και να ακούσετε για το μικρό μουσικό ταξίδι των Battle Symphony.
Τα σχόλια, τις παρατηρήσεις και τις… κατάρες, τις δεχόμαστε στα social media των Battle Symphony (https://www.facebook.com/BattleSymphonyGr https://www.instagram.com/battlesymphonyband/ )
Σας ευχαριστώ και πάλι για τη φιλοξενία και τη στήριξη!
Battle Symphony – Don’t Cross the Green Line